Praha.cz

 
Mistrovství světa v yoyování poprvé v Praze
Neděle, 03. srpen 2014 06:30
Ilustrační foto

V pražském divadle Archa se od 7. do 9. srpna uskuteční Mistrovství světa v yoyování. Je to naprosto výjimečná událost, kterou by si příznivci malého kulatého yoya rozhodně neměli nechat ujít. Doposud se Mistrovství světa v yoyvání konalo vždy pouze na Floridě, letos tedy poprvé opustí hranice USA a vydá se do Evropy. Českou yoyo asociaci (CYA), která akci pořádá, stál tento přesun velké úsilí!


Ilustrační fotoČeské yoyo Asociaci o.s. se po náročném úsilí a mnoha jednáních podařilo přesunout Mistrovství světa v yoyování mimo USA. A to přímo do Prahy! Přes 300 soutěžících z celé planety se utká o pět titulů mistra světa v různých disciplínách. Mistrovství bude probíhat 7. - 9. srpna 2014 v pražském Divadle Archa.


Kdo z nás by někdy v dětství či mládí nevlastnil yoyo! Malý kulatý “nesmysl” nás dokázal zaměstnat dlouhé hodiny. Pracovat s provázkem tak, aby nás yoyo poslouchalo, není rozhodně nic snadného. Většina lidí to po krátké době vzdá a yoyo zůstane ležet někde v koutku či šuplíku. Ti, kdo to po prvních neúspěších nevzdají, mohou se postupně propracovat mezi světovou špičku. A právě čeští yoyeři patří do světové špičky a o prestižní titul mistra světa se utkají se soutěžícími z Ameriky, Japonska, Brazílie, Mexika, Singapuru a dalších zemí. Konkurence na mistrovství bude veliká, neboť Praha je pro mnohé účastníky dostupnější než USA.


Ilustrační fotoJan Kordovský, předseda CYA, vysvětluje princip vyvání takto: „Díky kuličkovému ložisku, které je vložené do středu yoya, je možné dělat pomocí provázku triky, které se postupně skládají do sestav. Vítěze pak určí odborná, mezinárodní porota, která vystoupení oboduje podle kvality provedení a obtížnosti jednotlivých triků.“


Česká yoyo asociace, která u nás působí od roku 2006, je jedním ze zakládajících členů Mezinárodní yoyo federace, která Mistrovství světa oficiálně zaštiťuje. Mistrovství světa se ale může zúčastnit každý, členství v jakémkoli sdružení není vyžadováno.


Součástí mistrovsví světa bude i tradiční YOYO CAMP. Ten proběhne v termínu 11. až 16. srpna na Pražské boudě v Peci pod Sněžkou. Registrace bude probíhat pomocí online formuláře. Účast na YOYO CAMPu je pouze pro starší patnáci let.


Bližší informace o Mistrovství světa v yoyování, vstupném apod. můžete najít zde.


Foto: archatheatre.cz

pchj